Τράπεζες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας με τις τράπεζες


Μπορεί από σήμερα τα καταστήματα να ανοίγουν και πάλι έπειτα από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη σε ισχύ αρκετοί περιορισμοί στις συναλλαγές με τα τραπεζικά ιδρύματα.

1) Τι ισχύει με το όριο ανάληψης καταθέσεων;
Εξακολουθεί να ισχύει το όριο ημερήσιας ανάληψης καταθέσεων στα 60 ευρώ, ωστόσο η διαφορά σε σχέση με πριν έχει να κάνει με το ότι μπορεί να γίνει σωρευτικά ανάληψη 420 ευρώ ανά βδομάδα* εάν δεν έχουν σηκωθεί χρήματα τις προηγούμενες ημέρες. Για παράδειγμα εάν δεν σηκώσετε καθόλου χρήματα μες τη βδομάδα τότε μπορείτε να σηκώσετε μέσα σε μία μέρα 420 ευρώ (6*70).
*Μέχρι την Παρασκευή το συνολικό ποσό ανάληψης ανέρχεται στα 300 ευρώ (5x60=300)

2) Αν δεν σηκώσω τα 420 ευρώ της εβδομάδας, μπορώ να κάνω ανάληψη 840 ευρώ την επόμενη;
Όχι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Τα 420 ευρώ ισχύουν σε εβδομαδιαία βάση μόνο.

3) Τι θα ισχύσει με επιταγές, εγγυητικές επιστολές και πιστωτικές κάρτες;
Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις αναλήψεις αυτές ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου.
Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

4) Μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό;
Η απάντηση είναι όχι. Η μεταφορά κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο, απαγορεύεται, περιλαμβανομένης της εντολής μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στο εξωτερικό, καθώς και της μεταφοράς κεφαλαίων με τη χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων και χρεωστικών καρτών για διασυνοριακές πληρωμές

5) Τι συμβαίνει με τις πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό;
Σε ότι αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αυτές επιτρέπονται έως το ανώτατο όριο που ορίζεται ανά πιστωτικό ίδρυμα με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

6) Μπορώ να ανοίξω νέο λογαριασμό στην Τράπεζα;
Η απάντηση είναι όχι, καθώς με βάση την ΠΝΠ απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

7) Πόσα χρήματα μπορώ να στείλω στο παιδί μου που σπουδάζει στο εξωτερικό;
Εάν κάποιος θέλει να στείλει χρήματα στο παιδί του που σπουδάζει στο εξωτερικό, τότε αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

8) Εάν θέλω να πληρώσω δίδακτρα ή ιατρικά έξοδα στο εξωτερικό τι ισχύει;
Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να στείλει χρήματα στο εξωτερικό για να πληρώσει είτε δίδακτρα είτε έξοδα νοσηλείας τότε αυτό είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις και αφού προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η πληρωμή των εν λόγω δαπανών συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω του πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό για την πίστωση τους και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

9) Μέχρι τι ποσό μπορεί κάποιος να στείλει στο εξωτερικό για την πληρωμή νοσηλίων;
Με βάση την ΠΝΠ στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.

10) Πότε επιτρέπεται το άνοιγμα των λογαριασμών;
Το άνοιγμα των λογαριασμών επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί βέβαια να τεκμηριώνονται με τη προσκόμιση εγγράφων.
Τέτοιες για παράδειγμα είναι:
Η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων, η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring), η εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων, η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας, η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη, η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, η αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνον στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως.

11) Μπορώ να έχω πρόσβαση στη θυρίδα μου;
Η πρόσβαση στις θυρίδες είναι εφικτή από σήμερα Δευτέρα, ωστόσο καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τις τράπεζες που διατηρείτε τη θυρίδα προκειμένου να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους Eurobank (210 4849630) και Alpha Bank (210 3266899) ανακοίνωσαν ειδικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

ΠΗΓΗ
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου