Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των «αδύνατων χοντρών»;


Εάν το βάρος σας βρισκόταν ανέκαθεν εντός των φυσιολογικών ορίων χωρίς καν να προσπαθείτε, τότε μάλλον θεωρείτε τον εαυτό σας πολύ τυχερό.
Αναλογιστήκατε ποτέ όμως ότι ο καθρέφτης και η ζυγαριά σας μπορεί να «συγκαλύπτουν» την αλήθεια για το βάρος και την υγεία σας;
Ένα φαινόμενο που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο γνωστό είναι η λεγόμενη «παχυσαρκία φυσιολογικού βάρους» (normal-weight obesity), η οποία χαρακτηρίζει άτομα με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Οι «αδύνατοι χοντροί» (skinny-fat) κινδυνεύουν από προβλήματα υγείας όσο και οι υπέρβαροι εάν δεν φροντίσουν το σώμα τους.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η «παχυσαρκία φυσιολογικού βάρους» επηρεάζει περίπου ένα στα τέσσερα άτομα φυσιολογικού βάρους. Πρόκειται για άτομα με κανονικό σώμα εξωτερικά που όμως διαθέτουν αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα τους και τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους είναι υψηλά. Οι «αδύνατοι χοντροί» διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών επιπλοκών, επιπλοκές που οι περισσότεροι ταυτίζουμε με το υπερβολικό βάρος.
Επειδή λοιπόν τα φαινόμενα... απατούν, δείτε πώς θα καταλάβετε αν κινδυνεύετε από την «παχυσαρκία φυσιολογικού βάρους».
1. Έχετε συσσωρευμένο λίπος γύρω από την κοιλιά
Ακόμη κι αν το βάρος σας κρίνεται φυσιολογικό βάσει ΔΜΣ και δεν σας ενοχλεί από αισθητικής πλευράς, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά είναι το πιο επικίνδυνο.
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine δείχνει ότι τα άτομα φυσιολογικού βάρους με περίσσεια λίπους στο «σωσίβιο» κινδυνεύουν να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους και μάλιστα περισσότερο από τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους.
2. Δεν γυμνάζεστε
Ακόμη και ένα αδύνατο άτομο μπορεί να έχει υψηλά ποσοστά λίπους στο σώμα του, καθώς όλο το βάρος προέρχεται από το λίπος και όχι από καθαρή μυϊκή μάζα. Εάν δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που φορέσατε φόρμα και αθλητικά, τότε αυτό μπορεί να ισχύει και για εσάς.
3. Έχετε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό
Εάν κάποιος από τους δύο γονείς ή από τα αδέρφια σας έχει διαγνωσθεί με διαβήτη, καρδιοπάθεια, υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη, τότε πιθανώς έχετε κληρονομική προδιάθεση να εκδηλώσετε τα ίδια προβλήματα υγείας.
Η διατήρηση του βάρους εντός των φυσιολογικών ορίων σαφώς αποτελεί προστατευτικό παράγοντα, χρειάζονται όμως επιπλέον μέτρα πρόληψης, όπως η υγιεινή διατροφή και η συστηματική γυμναστική.
4. Τρώτε συχνά εκτός σπιτιού
Απολαμβάνετε την πίτσα και το σουβλάκι χωρίς ενοχές, αφού δεν βλέπετε τον «αντίκτυπο» του πρόχειρου φαγητού στο δείκτη της ζυγαριάς σας. Μπορεί πάλι να μετράτε τις θερμίδες σας αλλά αυτές να προέρχονται κυρίως από κακής ποιότητας υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λιπαρά, αντί για φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών, φυτικών ινών και καθαρών πρωτεϊνών, μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες σε ζωτικά όργανα και να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.
Συνδυαστικά με τα παραπάνω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε εάν η πίεση, η χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου σας βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, δείκτες που θα επιβεβαιώσουν εάν είστε μεταβολικά υγιείς.

Πηγή: health.com

SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου