ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Handelsblatt - Επτά λόγοι για το GREXIT


Η γερμανική οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt, στην ηλεκτρονική της έκδοση, και σε άρθρο που υπογράφει ο Wolfram Weimer, κάνει μία… αποτίμηση της πιθανβής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία τέτοια έξοδος δε θα είναι και τόσο επώδυνη ούτε για την Ελλάδα, ούτε (βέβαια) και για τους εταίρους.
Οι επτά λόγοι, κατά την Handelsblatt, που επιτρέπουν στους αναλυτές να θεωρούν πολύ πιθανή, και ίσως «συμφέρουσα» μία τέτοια εξέλιξη, είναι οι εξής:
1. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι προτιμότερο να δοθεί ένα τέλος στο χάος, παρά να το «θρέφουμε». Υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο για την Ελλάδα να αποχωρήσει τώρα, παρά να «φυτοζωεί», ενδεχομένως και για χρόνια… Χρειάζεται, υποστηρίζει η εφημερίδα, να «απελευθερωθεί» από το βραχνά του ευρώ.
2. Η Ελλάδα, με την έξοδο από το ευρώ, θα μπορέσει να «ξεφορτωθεί» ένα μεγάλο μέρος του χρέους της, που ούτως ή άλλως, δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποπληρώσει, κάνοντας έτσι μία νέα αρχή.
3. Η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα «εργαλείο», την υποτίμηση του νομίσματος, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστικότερη, και να επιστρέψει σιγά- σιγά σε ρυθμούς ανάπτυξης, «μοχλεύοντας» το ίδιο της νόμισμα.
4. Η Ευρώπη, επιτέλους, θα «γλιτώσει» από ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς η παραμονή της Ελλάδα στο ευρώ, δεν είναι και το καλύτερο… παράδειγμα για τους Ιταλούς και τους Ισπανούς…
5. Θα ήταν πιο… οικονομικό για τους Ευρωπαίους να διαγράψουν το χρέος της Ελλάδας και να αρχίσουν «από το μηδέν» τα προγράμματα στήριξης. Όσο η Ελλάδα παραμένει στο «σκληρό ευρώ», τόσο πιο ακριβή (για εκείνους) είναι και η βοήθεια που μας παρέχουν…
6. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, επιλέγοντας τον «ακραίο» Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει την «ρήξη» με τους εταίρους. Αν οι Έλληνες θέλουν να «διαφοροποιηθούν», συνεχίζει η εφημερίδα, «γιατί να μη ντους δώσουμε κι εμείς το δικό τους νόμισμα;»
7. Η παραμονή της «προβληματικής» Ελλάδας στο ευρώ δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, οικονομικής αλλά κυρίως πολιτικής φύσης, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που φαίνεται να τους ενοχλεί, αλλά και να τους φοβίζει, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων των κυβερνήσεων των χωρών- μελών με την αντιπολίτευση της κάθε χώρας…
Η τελική απόφαση, για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, κατά τους Γερμανούς (που συνεχίζουν να εκβιάζουν με κάθε τρόπο) είναι του ελληνικού λαού… Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι πιο καθοριστικές από ότι νομίζουν μερικοί… Το μήνυμα, όμως των Ελλήνων, σίγουρα θα το πάρουν μέχρι και στο πιο μικρό χωριό της Γερμανίας…

SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου